Algemeen

De feestdagen

De eerste kerstdiners zijn al geweest. Lijkt het u ook leuk om bij ons uw kerstdiner of kerstborrel te houden? Of uiteraard een Nieuwjaars borrel? Kom dan vooral even langs om de mogelijkheden te bespreken.

 

Feestdagen

Donderdag 18 mei zijn wij met Hemelvaart gesloten.

Maandag 29 mei zijn wij met 2e Pinksterdag gesloten.

1e en 2e kerstdag zijn wij gesloten.

30 december zijn wij gesloten.

 

Een dag uit het leven van Caroline

Caroline heeft maar liefst drie banen, weet goed wat ze wil en straalt energie uit! ‘Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat ik dit allemaal kon leren. Maar het is me toch gelukt! Als je doorzet kom je een heel eind.’

Caroline is geboren in Geldrop, in Noord-Brabant. Ze is 27 jaar en werkt bij lunchroom Den Witten Haen, een bakkerij en bij de koffiecorner van de sociale dienst. ‘Na de lagere school ben ik naar een cluster-4 school gegaan, in Rotterdam. Hier krijg je net dat stukje extra ondersteuning. Daarna ben ik naar een speciale middelbare school gegaan. En hier kwam ik door een stageperiode voor het eerst in aanraking met Philadelphia.’

Van horeca naar manusje-van-alles

Caroline woonde eerst in Nieuw Beijerland bij haar ouders, maar is inmiddels verhuisd en woont nu op zichzelf, in Oud-Beijerland. Ze heeft een eigen appartement en krijgt begeleiding als zij dat wil, op haar momenten. Ze is dus eigenlijk heel zelfstandig.

‘Vanaf mijn twaalfde wist ik dat ik de horeca in wilde’, vertelt ze enthousiast. ‘En toen ik op de middelbare school oriënterende stages kon gaan lopen, nam mijn docent mij mee naar Den Witten Haen in Dordrecht. Gewoon, om te ontdekken wat ik leuk vind. Mensen zeiden wel steeds: “Ach, Caroline, dat gaat jou niet lukken, je kunt beter iets anders gaan doen, dat is allemaal te moeilijk voor jou. Daarvoor ben je écht niet in de wieg gelegd.” Ik nam hier geen genoegen mee, want die negatieve adviezen trokken me naar beneden. Ik wilde zelf graag onderzoeken wat ik kan en wat bij mij past. Zo kwam het dat mijn zoektocht begon, ook dankzij deze docent van de middelbare school.’ Caroline kreeg de mogelijkheid om bij Den Witten Haen allerlei verschillende taken uit te proberen. In de lunchroom zijn veel verschillende dingen te doen: bediening, keukenwerkzaamheden en ook de schoonmaak. ‘Ik kwam er al gauw achter dat ik de schoonmaak, in combinatie met een stuk dienstverlening, het leukste vind. Het is van alles wat en geen dag is hetzelfde. Het is altijd druk hier. De zalen worden soms verhuurd en dan is het belangrijk dat het overal schoon en netjes is.’

Na de stageperiode, net voor de zomervakantie, had Caroline een gesprek. Haar moeder was erbij, de docent van de middelbare school en Esther van Den Witten Haen. ‘Ze vertelden me dat ik mocht blijven, na de vakantie! Ik was zo ontzettend blij!’

Van alle markten thuis

De coronaperiode was ook voor Den Witten Haen een uitdaging. Maar ze bedachten iets nieuws! Een was- en strijkservice. ‘Mensen kunnen hun was brengen en wij brengen het dan – tegen een bepaald bedrag – keurig gewassen, gevouwen en gestreken terug. Dat is een mooie extra taak en die vind ik echt leuk om te doen. Daarnaast werk ik ook bij de koffiecorner van de sociale dienst. Dit is een werkplein van Philadelphia. Hier werk ik één dag in de week. En dat is nu juist zo leuk, die afwisseling. Elke dag hetzelfde is niet goed voor mij. Daarom werk ik sinds een tijdje ook bij een bakkerij in Dordrecht! In het begin was dit heel erg spannend. Ik was erg zenuwachtig. Maar ik werd hier heel gastvrij ontvangen. Het is een fijne werkplek en de mensen zijn heel aardig voor me. Ik voelde gauw genoeg dat ik in goede handen was. Dus eigenlijk gaat dat allemaal erg goed, ondanks dat het een hele grote stap was. Bij Philadelphia zit je toch in een meer beschermde omgeving, bij de plaatselijke bakker is het een stuk spannender. Ik werk hier nu inmiddels twee dagen per week. Daarnaast één dagje bij Den Witten Haen en de woensdag ben ik lekker vrij. Dat is ook wel fijn, om even bij te komen, zo midden in de week.’

Marleen Willemse, coördinerend werkbegeleider bij Den Witten Haen, licht toe: ‘Normaal gesproken hebben we in Dordrecht ook nog Café Americain, ook van Philadelphia. Maar jammer genoeg, door corona, moest dit sluiten, net als de lunchroom en de koffiecorner. Hierdoor hadden we wel tijd over voor nieuwe ideeën, zoals de was- en strijkservice, en het geven van lessen. Horeca Engels, omgaan met social media, maar ook een plan bedenken voor een eigen zaak. Maar de te behalen certificaten had Caroline al veel eerder behaald!’ Waarop Caroline opsomt: ‘Ik heb horeca Engels gedaan, sociale vaardigheden, baliemedewerker, gastvrouw en schoonmaken. En eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat ik dit allemaal kon leren. Maar het is me toch gelukt! Als je maar doorzet kom je een heel eind.’

Hoog bezoek

‘Als er iets nieuws gaat gebeuren kan ik zenuwachtig worden. Gelukkig kiezen mijn collega’s ervoor om dit pas vlak van tevoren te vertellen. Ik heb daar een mooi voorbeeld van. Laatst werd mij op maandagochtend verteld dat ik als gastvrouw staatssecretaris Dennis Wiersma van de VVD mocht ontvangen bij de koffiecorner van de sociale dienst! Ik dacht: hoe moet ik dat nu toch gaan doen? Uiteindelijk hielp mijn begeleider Rory mij heel goed als ik even niet wist wat ik zeggen moest en het ging allemaal goed. Ik heb wel twintig minuten met de staatssecretaris gepraat. Na die tijd was ik wel moe maar ook erg trots op mezelf. Het is dus wel handig dat ze mij pas op het laatste moment voor zoiets vragen, want anders durf ik echt niet.

Hetzelfde geldt voor die keer in 2018 toen ik werd gevraagd om te helpen in Carré, bij het Knoop Gala. Ik kreeg dit ook op het laatste moment te horen en ik dacht: dit ga ik niet trekken. Toch stond ik die avond in mijn eentje de kaartjes van de gasten te scannen en draaide ik mee als gastvrouw. Dat was erg gaaf om te doen. Dus uiteindelijk lukt het altijd.’

Het is mooi om te zien hoe Caroline haar handen uit de mouwen steekt en zo maar liefst drie banen heeft. Ze wist het zelf nog niet, maar deze topper heeft vele talenten. Dat heeft ze met dit verhaal wel duidelijk gemaakt.

https://www.philadelphia.nl/actueel/nieuws/detail/-/wcl/xK5eXYhUgy39/86363004/-ik-wilde-zelf-graag-onderzoeken-wat-ik-kan-en-wat-bij-mij-past-?fbclid=IwAR0vM_idjT6IJ_PWW6CsE6XQ51TmJEDNes4PAk9mHAdXs_73IZGNxjNmFiM

Op locatie bij Coffeelicious.

Dit is Denise. Een van onze top cookie inpakkers in de bakery van Coffeelicious! Zij houdt een mooi kerstpakket vast. Die gaan wij vervolgens samen inpakken bij ons op de locatie. Zo zorgen wij samen voor de mooiste kerstpakketten ❤️ want alles wordt met liefde gebakken & met liefde ingepakt. Denise werkt al een aantal jaar bij ons bij Den Witten Haen. Ze werkt momenteel in de bediening, bij HetLab en loopt stage bij Coffeelicious.

Zij verpakt hier zorgvuldig alle cookies in en werkt hier met heel veel plezier op vrijdag. Doordat Denise hier stage kan lopen leert zij daar andere vaardigheden en kan zij zich ontwikkelen in de maatschappij. Wij zijn erg dankbaar dat Fiona en het team Denise een kans geven om zich daar te ontwikkelen.

“Ik vind het hier erg leuk, ik heb veel lol en mag zijn wie ik ben. Ik pak de koekjes in en sticker deze mooi dicht. Ik mag ook regelmatig proeven, kwaliteitscontrole is heel erg belangrijk ;)”

Babyshower

Wij hebben prachtige ruimtes waar jullie kunnen vieren dat er een mooi wonder op komst is.

Cookie-box

Wilt u iemand of uzelf verwennen? Vanaf nu te bestellen: Heerlijk zelfgemaakte koeken in een brievenbus pakketje. Deze kunt u bestellen en kan bij u bezorgd worden of u kunt ze bij ons in Den witten haen ophalen.

Bestellen? Bel naar 078-6112050 of u kunt mailen naar denwittenhaen@philadelphia.nl

Hoe gaat het met?

De afgelopen jaren heeft de 25-jarige Kelvin zich flink ontwikkeld in zijn werk. Op praktijkschool De Sprong in Sliedrecht koos hij voor de richting horeca en al snel bleek dat dit goed bij hem paste. Hij is sociaal, altijd in een goed humeur en leert ondanks zijn ADHD makkelijk en snel. Ondertussen is hij zover dat hij doorgestroomd is naar een betaalde baan en hij heeft een vast contract bij de Pannenkoe in Ridderkerk.

Horeca past bij mij. Kelvin is een vlotte prater en hij weet ook precies te vertellen hoe zijn loopbaan is verlopen. ‘Toen ik op de praktijkschool begon, bleek dat ik een achterstand had opgelopen op de vorige school. Dat was een MBO-opleiding die ik niet af heb gemaakt. Ik had het er niet naar mijn zin en werd ook gepest en dat had invloed op mijn leren. Daarom ben ik op de praktijkschool in het derde jaar opnieuw gestart. Uit een test kwam dat de horeca bij mij past en na twee weken stage in de horeca, ging ik aan de slag. Op deze school was de begeleiding goed. Zeker ook met mijn ADHD werd ik niet belemmerd in het leren en ik haalde mijn diploma.

Leren en werkervaring opdoen. Tijdens mijn praktijkopleiding had ik twee keer stage gelopen bij Pannenkoekenhuis Oosterpark in Ridderkerk. Als kind kwam ik hier al vaak met mijn ouders dus ik kende de eigenaren goed. Nadat ik mijn diploma had gehaald, ben ik bij Den Witten Haen in Dordrecht aan de slag gegaan. Daar volgde ik het Leerwerktraject ‘bediening en keuken’. Je doet dan ervaring op in de praktijk en krijgt daarnaast theorielessen. In 2,5 jaar heb ik het traject afgerond en had ik weer een mooi certificaat ‘keukenvaardigheden’ behaald.

Begeleiding naar werk. Ik wilde graag verder, meer leren en nieuwe uitdagingen hebben. Via mijn jobcoach ben ik het ‘naar werk traject’ gaan doen. Je krijgt dan allerlei trainingen en begeleiding naar een betaalde baan. Ik moest daarvoor ook een sollicitatietraining doen en brieven schrijven. Ik heb toen de eigenaar van Pannenkoekenhuis Oosterpark uitgenodigd om te kijken wat mogelijk was. Ik kende ze goed en het leek mij leuk om bij hen te werken. Ik kon daar proefdraaien voor twee dagen in de week. En dat werden uiteindelijk 32 uren per week. Ik kreeg een contract voor een half jaar en dat werd na het half jaar weer verlengd. Ik werkte in de bediening en ook in de keuken. Als ik iets lastig vond dan hielpen ze mij om het op te lossen.

’Omgaan met veranderingen. Kelvin gaat verder: ‘In april 2018 stopten de eigenaren Leon en Milou met Pannenkoekenhuis Oosterpark. Het werd overgenomen door een nieuwe eigenaar en het kreeg een nieuwe naam ‘Pannenkoe’. Dit was wel een lastige tijd. Je krijgt een andere baas en andere collega’s. Maar ik bleef positief. De nieuwe eigenaar heet Ewout. Ik moest in het begin even wennen maar we hadden wel gelijk een goede klik. En ik sta open voor uitdagingen! Van Ewout heb ik heel veel geleerd. Bij de vorige eigenaren werd ik vaak geholpen met het oplossen van een probleem. Bijvoorbeeld als een gast in het restaurant een moeilijke vraag had, werd ik altijd geholpen om het op te lossen. Maar Ewout heeft mij gestimuleerd om veel zelfstandig te doen en zelf dingen op te lossen. Ik ben erg trots dat het zo goed gaat. Als het nodig is krijg ik ondersteuning en ook bij mijn jobcoach kan ik terecht met vragen.

’Van proberen kun je leren. Ewout vindt het bewonderenswaardig hoe Kelvin zich ontwikkeld heeft: ‘Toen ik de zaak overnam vond ik het geweldig om te zien hoe open Kelvin erin stond. Natuurlijk is het altijd even aftasten als er veranderingen zijn, maar Kelvin ging er gewoon voor, in woorden en daden, ondanks dat hij ook even moest wennen. Voorheen had ik ervaring in het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die ervaringen waren iets minder positief, maar het werken met Kelvin zorgde ervoor dat mijn ogen weer werden geopend en dit bracht een hele positieve ervaring. Ik geef hem altijd mee dat je van proberen kunt leren en dat geldt ook voor mij. Ik heb hier ook weer van geleerd en zie dat als je open staat, mensen kansen geeft en stimuleert, zij groeien en als volwaardig werknemer mee kunnen doen in de maatschappij. Ik ben trots op Kelvin en blij dat hij onderdeel is van ons team.

’Iemand de tools bieden. Jobcoach Monique is trots op wat Kelvin nu heeft bereikt: ‘Hij is iemand die doorzet en stapt overal zelf op af. Met lef, doorzetten en geduld is hem veel gelukt. Kelvin heeft verschillende jobcoaches gehad. Die wisselingen waren niet altijd makkelijk maar hij heeft er wel van geleerd en was blij dat hij op iemand terug kon vallen. Het gaat erom dat je iemand de ruimte geeft om te ontdekken en zelf te leren met een gerichte ondersteuning op bepaalde vraagstukken. Het is niet de bedoeling dat wij zaken overnemen, maar iemand juist de tools bieden om zich verder te kunnen ontwikkelen op werkgebied. Kelvin heeft bijvoorbeeld geleerd hoe hij de knop om kan zetten als dingen even tegenzitten. Hoe je dan positief blijft en focust op waar je naartoe wilt. ’Van leerling naar uitstroom. En als Kelvin vertelt over hoe het momenteel gaat, glundert hij: ‘Ik ga in februari waarschijnlijk stoppen met mijn jobcoaching want ik werk nu voldoende zelfstandig. Ik ben dit jaar van plan om de opleiding BAS, bedieningsassistent van het SVH te volgen en de module sociale hygiëne te halen. Daar heb ik met Monique ook een plan voor gemaakt. Ik ben echt trots op wat ik bereikt hebt en voel mij helemaal op mijn plek bij Pannenkoe. Ik krijg vaak complimenten en mensen hebben wel eens gevraagd of ik de eigenaar was. Dat is toch een teken dat ik het goed doe en de gasten tevreden zijn over mijn werk en service!’

Coffee to go

Het dagelijkse wandelingetje door onze mooie binnenstad is nog fijner met een koffie to go onderweg…. stop even bij ons!

Naast een heerlijk kopje koffie hebben wij ook nog broodjes en gebak om mee te nemen.

Koffie verkrijgbaar van ma t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur

Strikjes op je mouwen

Op woensdagavond 15 juli van 19:30 tot 21:30, zal de eerste inspiratieavond plaatsvinden in Den Witten Haen, een prachtige locatie in het historische centrum van Dordrecht. Deze locatie heeft zowel prachtige stijlkamers, een restaurant dat omgetoverd kan worden tot dansvloer en een heerlijke binnentuin!
Op deze locatie zullen diverse lokale/ regionale leveranciers aanwezig zijn om jullie te informeren over de diensten die ze kunnen leveren om jullie dag nóg mooier te maken!

Geniet van de voorbereiding van jullie bruiloft.
Neem een glaasje bubbels en laat je inspireren op deze mooie avond!

Omdat er maar een beperkt aantal bruidsparen per avond naar binnen mogen, zijn deze avonden op inschrijving en mogen er 2 personen per inschrijving naar binnen.
Er wordt een toelage gerekend van 7,50 euro per persoon.

♡ Ga naar:
www.strikjesopjemouwen.nl

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en tekst

Weer open!

Zooo! Na een weekje proefdraaien zijn wij er klaar voor. Wij mogen jullie weer verwelkomen vanaf dinsdag 2 juni.

Wij zijn geopend van maandag t/m woensdag van 10.00 uur tot 16.00 uur en van donderdag t/m zaterdag 10.00 uur tot 17.00 uur.

Reserveren kan via 078-6112050 of via denwittenhaen@philadelphia.nl

Ook onze vergaderzalen zijn corona-proof.

Hopelijk tot snel!